Mobach Informatie over Mobach
Hierbij een overzicht van de familie Mobach en medewerkers van Mobach. Als je hiervoor aanvullende informatie hebt ontvang ik graag een berichtje per mail.

Pieter Gerardus Mobach:
Geboren omstreeks 1740. Werkte onder andere als sjouwer bij een pottenbakker in Bolsward.

Jaan Pieters Mobach:
Zoon van Gerardus Mobach. Geboren in 1765 in Bolsward. Werkte als suikervormbakker in Bolsward.

Pieter Jaans Mobach:
Zoon van Jaan Pieters Mobach. Geboren in 1800 in Bolsward. Werkte onder andere als suikervormbakkersknecht en winkelier. Werkte de laatste jaren van zijn leven als pottenbakkersknecht en als zelfstandig pottenbakker.

Jaan Pieters Mobach:
Zoon van Pieter Jaans Mobach. Geboren in 1826 in Bolsward. Werkte als winkelier en pottenbaker en verhuisde op 62-jarige leeftijd naar Utrecht. Was vader van 6 kinderen waaronder Klaas (I).

Klaas (I) Jaans Mobach:
Zoon van Jaan Pieters Mobach. Geboren in 1855 in Bolsward. Werkte daar als buizendraaier en ging daarna in de pottenbakkerij van zijn vader werken. Startte in 1895 de Utrechtsche Pottenfabriek, de start van Mobach Pottenbakkers. Klaas Mobach kreeg 8 kinderen waarvan er 4 in de Mobach fabriek hebben gewerkt.

Bouke (I) Mobach:
Zoon van Klaas (I) Mobach. Geboren in 1884 in Bolsward. De ontwikkeling van reductieglazuur en lusterglazuur bij Mobach is te danken aan Bouke.

Ale Mobach:
Zoon van Klaas (I) Mobach. Geboren in 1887 in Barradeel/Almenun. Was vooral verantwoordelijk voor de oven.

Johannes Dirk Mobach:
Zoon van Klaas (I) Mobach. Geboren in 1890 in Harlingen. Johannes Dirk hield zich bij Mobach bezig met de boekhouding en de verkoop.

Klaas (II) Mobach:
Zoon van Klaas (I) Mobach. Geboren in 1893 in Harlingen. Werkte bij Mobach als ontwerper en decorateur. Was onder andere verantwoordelijk voor de serie met de dierfiguren.

Klaas (III) Mobach:
Kleinzoon van Klaas (I) Mobach. Geboren in 1902 in Utrecht. Werkte bij Mobach als draaier.

Pieter Mobach:
Zoon van Ale Mobach. Geboren in 1913 in Utrecht. Is na een tijd werkzaam geweest te zijn bij Mobach geemigreerd naar Australie.

Bouke (II) Mobach:
Zoon van Klaas (II) Mobach. Geboren in 1924 in Jutphaas. Is jarenlang verantwoordelijk geweest voor de buitenlandse verkoop en maakte ook handvormwerk en bijzondere opdrachten.

Jaan Mobach:
Zoon van Klaas (III) Mobach. Geboren in 1933 in Utrecht. Een bekende serie van Jaan Mobach is de Kei serie, vazen in de vorm van keien. Signeerde met JMobach.

Hanna Mobach:
Dochter van Klaas (II) Mobach. Geboren in 1934 in Utrecht. Heeft onder andere de beeldjes van moeders en kinderen ontworpen voor Mobach. Is werkzaam als zelfstandig pottenbakster. Signeert met HM (niet te verwarren met de signatuur HM van Hannie Mein) en soms met Hanna Mobach en Hannah Mobach.

Kasper Mobach:
Zoon van Jaan en Tine Mobach. Geboren in 1961 in Utrecht. Maakt grote kunstwerken en heeft een deel van de Componisten collectie uit 1994 gemaakt. Signeert met Kasper.


Andere medewerkers van Mobach:

Piet Knepper:
Geboren in 1927. Was vanaf 1941 in dienst bij Mobach, onder andere als draaier en ontwerper. Een bekende serie is de door Piet Knepper ontworpen Regenboog collectie. Signeerde met een P (lijkt op een cirkel met een streepje er in).

Joke Stroes:
Geboren in 1942. Werkte sinds 1966 bij Mobach als draaister en ontwerpster. Bekende Joke Stroes vazen komen uit de Celadon collectie en ook heeft ze veel vazen van de Regenboog collectie vormgegeven. Signeert met een lange J met een S er doorheen.

Tom Bruinsma:
Geboren in 1953. Werkt sinds 1973 bij Mobach. Een bekende serie is de uit platen opgebouwde driehoekige vazen. Signeert met monogram TB.

Tineke Buisman-Scholten:
Geboren in 1951. Draaide vooral kleinere vazen voor Mobach. Als signatuur is er een TB of TS ingekrast

Johan Soesbergen:
Geboren in 1938. Werkte als draaier en in de latere jaren ook als ontwerper voor Mobach. Vooral de grotere vazen hebben het monogram SJ ingestempeld.Laat ook je Mobach veilen op Catawiki
Heb je een Mobach die je wilt laten veilen? Of iets anders verzamelwaardigs zodat je meer ruimte krijgt voor je verzameling? Zelf gebruik ik Catawiki om items te veilen die minder goed in mijn verzameling passen. Het aanmaken van je eigen veilingaccount op Catawiki is heel makkelijk, gebruik hiervoor de aanmeldpagina. Na een aantal simpele stappen kun je meteen je eerste kavel plaatsen.Omdat miljoenen verzamelaars gebruik maken van Catawiki heb je een grote doelgroep, ik merk dat bijzondere Mobachs en ook lots met een paar Mobachs regelmatig goede prijzen opleveren.

Zoek je juist meer items voor je verzameling? In de Catawiki keramiekveilingen worden regelmatig mooie Mobachs aangeboden.

Gezocht: Mobach vazen
Zelf zoek ik alleen nog de hele oude en bijzondere Mobachs. Heb je nog iets wat wellicht in mijn verzameling past? Als je een foto en de vraagprijs wilt mailen naar mijn mailadres dan reageer ik zo snel mogelijk.
Mobach vaas Mobach figuur Mobach vaas Mobach schaal Mobach
Mobach oude vazen | Hanna Mobach beelden | Mobach oude borden
Mobach dierfiguren | Mobach inlegwerk | Joke Stroes voor Mobach
Mobach ringeloor techniek | Mobach Kamo | Mobach hagedis
Mobach links | Mobach familie en draaiers | Mobach tegels

2007-2008 VanD.
Design by Andreas Viklund.